Logga in

Jobbigt att läsa bloggen?

Inte nu längre. Vi har justerat utseendet på bloggen så att det skall bli lite enklare för er läsare att ta till er av det skriver. Hoppas ni är lika nöjda som vi!

//Er webmaster

CSS – vad är det för något?!

Har du sett ”Ändringar i CSS-kod” på fakturan? Du kanske undrat varför din reklambyrå helt plötsligt lärt sig grekiska och använder den kunskapen på dina fakturor? Antagligen har de inte råd att ta med sina barn till Liseberg, men det är en annan historia.

Lade du märke till bilden på startsidan som tillhörde det här inlägget? Den har en viss färg, lite vitt runt texten och en lätt svart skugga. Det är i gjort i Photoshop, men skulle ganska lätt kunna göras i just CSS. CSS är en förkortning som står för Cascading Style Sheet. Vad betyder det, och varför kan man ha valt det namnet?

Översatt betyder CSS övergripande formatmall, mer begripligt? Ja, för mig som för första gången översatte termen, blev det precis glasklart. Låt mig förklara.

En sida utan CSS består av text och bild, utåt sett. Tittar man under ytan är det anrop av kod och olika format-taggar som förklarar vad som kommer visas på hemsidan. Inte hur, utan vad som kommer visas. Vi listar några format-taggar som du kanske känner igen: div, h1, p, img, table, tr, td, a, hr… Utan CSS kommer dessa ”taggar” falla in i den standardformatering som din webbläsare har programmerat. Det brukar inte vara snyggt, tro mig!

För att nu förklara varför övergripande formatmall är en så bra förklaring på vad CSS innebär bryter vi isär den.

Övergripande

Förklarar helt enkelt att du anger en format-tagg en gång, sen kommer den bete sig som du vill var den än förekommer; övergripande.

Formatmall

I CSS anger du hur dina taggar kommer att bete sig. Se dem som spray-färg. När du skall spraya t.ex h1 tas mallen för h1 automatiskt fram och du sprayar och det ser ut som förra gången du sprayade med samma mall.

Djupare…

Det du kan ange med CSS är i dagsläget nästan lika oändligt som din fantasi, nästan. Vi har en bromskloss som heter Internet Explorer. Du kanske påpekat någon för din webb-byrå att din hemsidan inte ser riktigt ”frisk” ut. Kommer du ihåg vilken webbläsare du använde? Men självklart så är CSS fortfarande ett relativt ungt programmeringsspråk och det finns fortfarande utvecklingsmöjligheter och funktioner som saknas, eller stöds olika beroende på webbläsare.

CSS upp till version 3

Funktioner som funnits ett tag nu är möjligheten att på text ändra färg, tjocklek, storlek; texten kan vara kursiv, understruken, vänsterställd, högerställd, marginaljusterad; objekt som bilder eller rutar kan ha ram i olika tjocklek, färg. Jag skulle kunna fortsätta länge men väljer att stanna här. Men mejla gärna och fråga om du är mer intresserad av detta.

CSS version 3

Som jag sade innan saknas fortfarande en del funktioner. Men för inte så länge sen uppdaterades CSS med version 3. Vad tillkom? Jo, bl.a. kan du nu sätta skugga på text, du kan animera och du kan ändra på css-formateringar med animering även där. Ett exempel på det sistnämnda är att text-skugga kan plockas fram när du för muspekaren över en text (”hovrar”), och skuggan kommer animeras fram. Och du har möjligheten att ställa hur lång tid man behöver hålla muspekaren över texten för att animering skall vara klar.

Sammanfattningsvis

CSS är sedan länge nödvändigt och i vissa fall gör det ont, då det inte alltid blir som man tänker sig när ens besökare sitter på en webbläsare man inte räknat med. Idag är det ändå ovanligt att skillnaderna är så markanta, och ännu mer sällan störande i någon större utsträckning. Och är din webbyrå med på banan så är det här aldrig ett problem.

Sökordsoptimering

Läste ni mitt sista inlägg om sökordsoptimering? Funderade ni på vad jag stod i hela debatten? För att klargöra tycker jag alltid man skall genomföra de åtgärder man kan för att det skall vara rätt rent tekniskt. Google är i det avseendet en dator. Gör det du kan för att klättra på Google, men behåll läsbarheten på sidan för dina besökare.

För hur som helst: Dina besökare vill hitta relevant information på nätet, hjälp dem att hitta dig! ”Help me to help you!”

Nästa gång reder vi ut huruvida CSS går ihop med WordPress. Det får bli nästnästa gång… Nästa gång vill jag ha hjälp av er läsare. Ni har väl sett att det nu går att kommentera våra blogginlägg. Ta en minut och dela med dig av vad du tyckte om inlägget du läst. Nästa gång hoppas vi på många tankar om hur man upplever det att surfa med mobilen.

/Robban

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *